Euro

Euro er den valuta, der bliver anvendt i Eurozonen. Det er med andre ord den officielle valuta i denne zone, og det er derfor denne møntenhed, der anvendes, når der købes og sælges. Euroen er kendetegnet enten ved symbolet € eller EUR. Den dag i dag anvendes Euroen af mere end 324 millioner mennesker i de 19 lande, der er i EU. Udover landene i EU findes der også seks øvrige lande, der benytter sig af Euroen som møntenhed. Euroen anvendes til at betale med både i helt almindelige butikker og online.

Det er Den Europæiske Nationalbank, der har ansvaret for at implementere pengepolitikken i eurozonen. Der findes i alt to serier af Euro-sedler. Den ene serie består af syv forskellige seddelværdier, mens den anden består af seks seddelværdier. I 2019 kom 100-og 200-sedlerne til, og det var også her, at serien af sedler blev komplet. Euroens møntserie består af otte mønter.

Kursen på Euro ligger på omkring 7,46 DKK.

Euroen blev indført i år 1999. Det var i dette år, at man kunne begynde at anvende Euroen som betalingsmiddel, og det var her 12 lande, der tog Euroen i brug. Der er her tale om lande som blandt andre Grækenland, Østrig og Spanien. Det var dog først i år 2002, at Euroen blev indførst som betalingsmiddel. I 2007 kom Slovenien til, og i 2008 indførte også Malta og Cypern Euroen som betalingsmiddel. I 2009 blev Euroen indført i Slovakiet, og i 2011 skete det i Estland. Letland begyndte at anvende Euroen som betalingsmiddel i 2014, mens den i Litauen blev indført i 2015.

Andre lande skal også tilslutte sig Euroen, men det er værd at være opmærksom på, at det kun kan ske, hvis visse betingelser er opfyldt. Hvis Danmark ønskede det, kunne Euroen indføres med det samme, da betingelserne opfyldes. Men i Danmark er tilfældet det, at der er et retsforbehold mod et medlemsskab af eurozonen. I Danmark er der i 2016 kun 26 % af befolkningen, der går ind for at indføre Euroen. Det var i år 2000, at Danmark stemte nej til Euroen, og her stemte 53,2 % imod. I 2008 blev der bebudet en ny Euro-afstemning, men også her blev det til et nej. Også Sverige har stemt nej til at indføre Euroen.

Euroens forfænger var ECUen, og denne blev erstattet i 1999. Denne enhed var i første omgang en erstatning for den europæiske regeringsenhed.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *