NOK / Norske kroner

NOK er forkortelsen for Norske kroner. Det er den valuta og møntenhed, der bliver brugt i i Norge. En Norsk krone er, som alle andre kroner, opdelt i 100 øre. Det vil altså sige, at der går 100 øre til en krone. Den Norske krone styres den dag i dag af Norges Bank, der er en centralbank. Den Norske krone anvendes udelukkende som valuta i Norge, og det er muligt at benytte den både i fysiske butikker og online. Det er dog også værd at vide, at den Norske krone kan anvendes som betalingsmiddel i andre lande, hvor disse tillader det.

Der findes også mange andre møntenheder rundt omkring i verden, som er beslægtet med den Norske krone. Der er her tale om alle de steder, hvor kronen benyttes som møntenhed. Der er eksempelvis tale om lande som Sverige og Danmark, men også Island og Tjekkiet benytter sig af kronen, mens der også er andre lande.

Valutakursen for NOK ligger på ca. 0,75 DKK.

I Norge findes der fire forskellige mønter. Der er her tale om 1, 5, 10 og 20 kroners mønter. Den Norske krone byder også på fem forskellige pengesedler, og disse er 50, 100, 200, 500 og 1.000 kr. Sedlerne har en ganske almindelig størrelse, og de er på samme størrelse som den danske krone. På de norske pengesedler findes illustrationer af forskellige kendte personligheder fra Norge. Der er her blandt andre tale om navne som Peter Christen Asbjørnsen og Kristian Birkeland. Den samme personlighed gemmer sig afbilledet på alle sedler med den pågældende værdi. Per Christen Asbjørnsen er eksempelvis at finde på alle norske 50 kr.-sedler.

I 1876 kom den Norske krone til, og det gjorde den i et samarbejde med både Sverige og Danmark. Både den svenske og den danske krone blev allerede indført i 1873 i det fælles samarbejde, der blev betegnet som Den skandinaviske møntunion. Norge kom blot lidt senere til i dette samarbejde. Dette samarbejde holdt helt frem til 1. Verdenskrig, men i praksis fortsatte det helt frem til og med år 1972. I Den skandinaviske møntunion var værdien af mønterne baseret på vægt. Det vil med andre ord sige, at et kilo guld havde en værdi på 2.480 kr. Mønterne blev dermed vejet for at finde ud af, præcis hvor meget de var værd.

Inflationen på den Norske krone ligger den dag i dag på omkring 2,3 %.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *